2011 Formula 1 Takımlar - Pilotlar

Heyecan dolu 2010 sezonun ardından artık yavaş yavaş 2011 sezonuna hazırlanıyoruz. Kapalı sezonda takımlar yeni araçları ve yeni kadrolarını netleştirmek ile meşgullar. TurkiyeF1.Com yazarlarından Ozan Kulcu sizler için şekillenmeye başlayan 2011 takım ve pilotlarını mercek altına aldı.


Red Bull Racing (Şasi: RB7 / Motor: Renault)
Takım Patronu: Christian Horner
Teknik Şef: Adrian Newey
#1 Sebastian Vettel
#2 Mark Webber
Test/Yedek Pilotları: ?

2010 sezonuna damgasını vuran takım aynı kadroyla devam edecek. Red Bull geçen sene Newey'in üstün hızdaki otomobiline rağmen şampiyonluğu son yarışa kadar elde edememişti ancak bu sene otomobilden daha fazlasını elde edeceklerdir. Adrian Newey'den beklenen ise basit; gridin en hızlı otomobili.

Takım iki pilotunun da sözleşmesini yeniledi. Sebastian Vettel, ikinci şampiyonluğu için pistte olacak. Sözleşmesi bir sene uzatılan Mark Webber'in ise bu sezon kariyerindeki en önemli sezonu olacak. Avusturalyalı pilot büyük bir sürpriz yapmazsa son kez şampiyonluk için savaşmış olacak.

Vodafone McLaren Mercedes (Şasi: MP4-26 / Motor: Mercedes-Benz)
Takım Patronu: Martin Whitmarsh
Teknik Direktörler: Paddy Loew, Neil Oatley
#3 Lewis Hamilton
#4 Jenson Button
Test/Yedek Pilotları: ?

McLaren'de her iki pilotun sözleşmesi de 2012 sezonunun sonuna kadar devam ediyor. Zaten değiştirmeye gerek olan bir kadro da değil. Yedek pilotu ise daha doğrulanmasa da büyük ihtimalle Gary Paffett rolüne devam edecek. Takım geçen sene Red Bull ve Ferrari'ye göre son yarışlarda geride kalsa da 2011 için hem Hamilton'ı hem de Button'ı rahatlıkla şampiyonluk adayı olarak gösterebiliriz.

Scuderia Ferrari (Şasi: ? / Motor: Ferrari)
Takım Patronu: Stefano Domenicali
Teknik Direktör: Aldo Costa
#5 Fernando Alonso
#6 Felipe Massa
Test/Yedek Pilotları: Jules Bianchi

Ferrari'de Fernando Alonso'nun anlaşması devam ederken Felipe Massa'nın sözleşmesi de 2012 sonuna kadar uzatıldı. Takımın yeni otomobilinin hızı gerçekten merak konusu. Geçen sene F10 sezona harika bir şekilde başladıktan sonra rakiplerine göre geride kalmış, sezon ortasına kadar yeniden zirve mücadelesi verememişti. İtalyan takımın bu sene daha büyük tehdit oluşturması bekleniyor.

Ferrari'de bir başka konu ise takım emirlerine izin verilmesiyle sezon başından sonuna kadar Alonso'nun bir numara olması. Ancak ben böyle olacağını düşünmüyorum. Eğer sezon ortasından sonra bir pilot diğerine geçen sene Alonso'nun yaptığı gibi puan açısından bir üstünlük kurarsa, ki bu kişi bu sene Massa da olabilir, o zaman takım emri uygulanacağını sanıyorum. Massa geçen sene açıkça Alonso'dan yavaş kalmıştı, ancak lastik ısıtma sorunu başta olmak üzere birçok sorunla boğuşmuştu. Pirelli Massa'nın performansını artıracak gibi görünüyor.

Takım test kadrosunu ise tamamiyle yeniledi. Luca Badoer, Marc Gene ve Giancarlo Fisichella takıma veda ederken takımın yeni test ve yedek pilotu genç yıldız Jules Bianchi oldu.

MercedesGP Petronas F1 Team (Şasi: MGP W02 / Motor: Mercedes-Benz)
Takım Patronu: Ross Brawn
CEO: Nick Fry
Mercedes Motor Sporları Direktörü: Norbert Haug
Şef Stratejist: James Vowles
#7 Nico Rosberg
#8 Michael Schumacher
Test/Yedek Pilotları: ?

Mercedes'te her iki pilotun da sözleşmesi devam ediyor. MercedesGP ve Schumacher'in performansı gelecek sezonun en büyük soru işaretlerinden birisi. Geçen sene otomobil açıkça beklentilerin altında kalmıştı. MercedesGP 2011 otomobili için hazırlıklara en erken başlayan takımlardan ve sonuç olarak oldukça rekabetçi bir otomobil bekleniyor. Bir başka soru ise Schumacher'in araç ile uyumu. Bunun cevabını tabi kış testlerine, hatta ilk yarışa kadar öğrenemeyeğiz. Ancak tahminim gelecek sene Schumacher'in Alguersuari ile değil de takım arkadaşı Rosberg ile daha yakın bir yarış içerisinde olacağı yönünde.

2010'da takımın yedek pilotluğunu yapan ve Sauber'de yarışa katılan Nick Heidfeld ise 2011'de Pirelli'nin test pilotu olacak. MercedesGP'nin yeni yedek pilotu belli değil.

Lotus Renault GP (Şasi: ? / Motor: Renault)
Takım Patronu: Eric Boullier
Teknik Direktör: James Allison
#9 Robert Kubica
#10 Vitaly Petrov
Test/Yedek Pilotları: ?

Lotus'un takımın %25'ini satın almasıyla artık takım siyah-altın Lotus Renault GP olacak. Takımın yönetiminde bir değişiklik yok, Petrov'un sözleşmesinin iki yıl uzatılmasıyla kadrosu da aynı kalacak. Takım geçen sene hız olarak ilk üçlüden çok geride değildi ve MercedesGP ile yakın bir mücadeleye girdi, Petrov'un düşük performansına rağmen. Her ne kadar Michael Aleshin'e şans verilmesi gerektiğini düşünsem de Petrov'un gelecek sene daha da gelişeceğini düşünüyorum.

Takımın test ve yedek pilotu olarak Ho-Pin Tung'u koruyup korumayacağı ise belli değil.

At&t WilliamsF1 (Şasi: FW33 / Motor: Cosworth)
Takım Patronları: Frank Williams, Patrick Head
Teknik Direktör: Sam Michael
#11 Rubens Barrichello
#12 Pastor Maldonado
Test/Yedek Pilotları: Valtteri Bottas

Philips ve RBS'in ayrılmasıyla iyice kötüleşen Williams'ın ekonomik durumu, takımı GP2 şampiyonu Pastor Maldonado ile anlaşmaya doğru itti. Maldonado geçen sene seride etkileyici bir performans göstermesine rağmen takımdan giden kişinin The Incredible Hulk olması birçok kişinin haklı olarak tepkisini topladı. Hem Rubens Barrichello'nun hem de Pastor Maldonado'nun sözleşmeleri sadece 2011'i kapsıyor. Hızlı takımlarda koltuk açığı yokken Hulkenberg'in açıkta kalması da gerçekten kötü oldu.

Takımın yeni yedek pilotu ise iki senedir Avrupa Formula 3 serisinde üçüncü olan Fin pilot Valtteri Bottas olacak.

Forca India F1 Team (Şasi: VJM04 / Motor: Mercedes-Benz)
Takım Patronu: Vijay Mallya
Teknik Direktör: Andy Green
#14 ?
#15 ?
Test/Yedek Pilotları: ?

Force India'da pilot kadrosu hala açıklanmadı. Adrian Sutil'in sözleşmesinin uzatılması bekleniyor. İkinci koltuk için ise dört pilot yarışıyor; Vitantonio Liuzzi, Paul di Resta, Nico Hulkenberg ve Karun Chandok. Liuzzi ve Chandok'un bu durumda tabi fazla şansı yok. Mallya DTM şampiyonu di Resta ve Hulkenberg arasında seçim yapmak zorunda.

Takımın teknik kadrosunda ise en büyük değişiklik Mark Smith'in ayrılması oldu. Lotus'a geçen Smith'in yerine Andy Green geçecek.

SauberF1 Team (Şasi: C30 / Motor: Ferrari)
Takım Patronu: Peter Sauber
Teknik Direktör: James Key
#16 Kamui Kobayashi
#17 Sergio Perez
Test/Yedek Pilotları: Esteban Gutierrez

F1'de genç yetenekleri keşfederek yıldız yapmasıyla ünlü Peter Sauber'in yeni hedefi geçen sene GP2'de ikinci olarak tamamlayan Meksikalı pilot Sergio Perez oldu. Perez'in ve geçen senenin flaş ismi Kobayashi‘nin sözleşmeleri 2011 sezonunu kapsıyor.

Sauber'in yeni yedek pilotu ise bir başka Meksikalı, 17 yaşında GP3 şampiyonu olmayı başaran Esteban Gutierrez.

Scuderia Toro Rosso (Şasi: STR6 / Motor: Ferrari)
Takım Patronu: Franz Tost
Teknik Direktör: Giorgio Ascanelli
#18 ?
#19 ?
Test/Yedek Pilotları: Daniel Ricciardo

Toro Rosso'da Sebastien Buemi ve Jaime Alguersuari'nin kontratları daha sona ermiş değil, ancak takım hala kararsız olacak ki daha FIA'ye pilotlarını onaylamadı. İkiliye koltuk açısından en büyük rakip olabilecek pilotlardan birisi Daniel Ricciardo'ydu, ancak onun da yedek pilot olacağı açıklandı. Force India'nın kararına bağlı olarak Nico Hulkenberg de bu otomobile aday olabilir.

Team Lotus (Şasi: ? / Motor: Renault)
Takım Patronu: Tony Fernandes
CEO: Riad Asmat
Teknik Şef: Mike Gascoyne
Teknik Direktör: Mark Smith
#20 Jarno Trulli
#21 Heikki Kovalainen
Test/Yedek Pilotları: ?

Lotus'un Renault'yu satın almasıyla siyah-altın renkleri kullanma hakkını kaybeden ve yeşil-sarı'ya devam edecek olan takımın pilot kadrosunda bir değişiklik yok. Ancak takım teknik açıdan yararlı adımlar atacak. Lotus, bu sene vites kutusunu ve hidrolik sistemlerini Red Bull Racing'ten karşılayacak.Teknik ekibin büyük bölümü de Mark Smith başta olmak üzere Force India'dan yapılan transflerlerle yenilenecek. Takım ayrıca yakında yeni rüzgar tüneli inşa edecek.

Takımın yedek pilotu hala belli olmasa da Fairuz Fauzy'nin devam etmesi bekleniyor.

Hispania Racing F1 Team (Şasi: ? / Motor: Cosworth)
Takım Patronu: Colin Kolles
Teknik Direktör: Geoff Willis
#22 Narain Karthikeyan
#23 ?
Test/Yedek Pilotları: ?

HRT, Toyota ile olacak teknik anlaşmanın iptalinin ardından hiç de umut verici görünmüyor. Teknik açıdan yapılan en büyük adım vites kutusu için Williams ile anlaşmak.

Hispanianın pilot kadrosu daha belli değil ve takımın acelesi de yokmuş gibi görünüyor. Ancak takımdan iyi bir seçim de beklenmiyor. Bruno Senna ve Karun Chandok oldukça iyi bir ikiliydi. Ancak iki pilotun çok da şansı yok. Pedro de la Rosa, sponsor durumuna göre yine yarışabilir. Sakon Yamamoto da her zamanki gibi güçlü desteğiyle koltuk için büyük bir aday. Cristian Klien'in de gridde olması mümkün. Takım Abu Dhabi'de Davide Valsecchi ve Josef Kral ile teste çıkmıştı. Bu pilotlardan birisi doğru karar olabilir. Tabi bir yanda da Virgin'deki koltuğunu kaybeden Lucas di Grassi var.

08.01 Güncelleme: Narain Karthikeyan'ın HRT ile gride döneceği açıklandı. Her ne kadar Tata Grup'un desteği bu kararda çok önemli olsa da Karthikeyan'ın Yamamotodan daha iyi bir seçim olduğu gerçek. Hintli pilot geçen sene NASCAR Camping World Truck serisinde yarışmış ve beklenenden iyi bir performans göstermişti, hatta 2010 yılının en popüler pilotu seçilmişti. Bruno Senna ve Karun Chandok'un da takıma geri dönmeyeceği kesin gibi. İkinci koltuğa en yakın isim şu anda Pedro de la Rosa gibi duruyor.

Marussia Virgin Racing (Şasi: VR-02 / Motor: Cosworth)
Takım Patronu: John Booth
Teknik Direktör: Nick Wirth
#24 Timo Glock
#25 Jerome D'Ambrosio
Test/Yedek Pilotları: Luiz Razia

Virgin Racing, Rus otomotiv üreticisi Marussia ile olan partnerliğini büyüttü ve takımın geleceği 2014'e kadar güvence altına alındı. Takımın geçen sene rüzgar tüneli kullanmadan, sadece CFD kullanarak üretilen otomobili VR-01'in başarısı ile CFD merkezini daha da geliştirecek. Virgin'in bu hamlesi F1'in geleceği adına çok önemli olacak gibi görünüyor.
Takım Timo Glock'u koruyarak doğru karar alırken ikinci koltuk için Lucas di Grassi, Jerome D'Ambrosio ve Giedo van der Garde arasındaki yarışı 2010 sezonunun son dört yarışında Cuma testlerine çıkan D'Ambrosio kazandı.

Şu anda açıktaki pilotlar: Nico Hulkenberg, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi, Lucas di Grassi, Sebastien Buemi, Jaime Alguersuari, Pedro de la Rosa, Bruno Senna, Karun Chandok, Cristian Klien, Sakon Yamamoto Kalan Koltuk Sayısı: 6

2011'in çaylakları: Sergio Perez, Jerome D'Ambrosio, Pastor Maldonado

0 yorum:

9