Başbakan Erdoğann Çilgın Projesi Ne ?

Erdoğan 'Yüzyılın Projesi' olarak tanımladığı çalışmayı açıklayacak; işte 2 iddia...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul için 'çılgın proje'sini yarın açıklayacağını belirtti.

AK Parti'nin, 12 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri seçim beyannamesi yarınAK PartiGenel Merkezi'nde açıklanacak.Başbakan Erdoğanve AK Parti kurmaylarının katılımıyla açıklanacak beyannamede, 2023 hedeflerinin yer alması bekleniyor.

Beyannamede, kişi başına milli gelirin 25 bin dolara çıkarılması, ihracatın 500 milyar dolar olması, hızlı trenin ülke genelinde yaygınlaştırılması, Çanakkale Boğazı'na köprü yapılması, üniversite sayısının 500'e çıkarılması, ikinci bir 15 bin kilometre duble yol yapılması, yerli uydu, yerli otomobil ve yerli savaş uçağı yapımı gibi hedeflerin yer alması bekleniyor.

Seçim beyannamesinin en önemli hedeflerinden birisi yeni anayasa hazırlanması konusu olacak. Beyannamede, Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir anayasa hazırlanacağı vaat edilecek. Daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük ve insan hakları vaadinde bulunulacak.

Öte yandan Başbakan Erdoğan yarın kendisinin 'Yüzyılın Projesi' olarak tanımladığı çalışmayı da açıklayacak. Peki ama ne bu proje? Şimdiye kadar ortaya iki iddia atıldı. Karadeniz'den Akdeniz'e bir deniz yolu ya da İstanbul'un kuzeyine yeni bir kent.

'NEW İSTANBUL' İddialara göre, İstanbul projesi, kent merkezini Karadeniz kıyısına taşımayı hedefleyen “New İstanbul” (Yeni İstanbul) isimli bir proje.

Michigan Üniversitesi Kent Planlama Yüksek Lisans Programı tarafından hazırlanan “New İstanbul” projesinin izinden giderek ulaşılan isim ise oldukça dikkat çekici. Dünyanın önde gelen fütürist mimarlarından ve üniversitenin Yüksek Lisans Programı ile Proje Tasarım Ekibi'nin başında bulunan Amerikalı ünlü mimar Roy Strickland-Tyson Stevens ikilisi.

Projeye göre, sahile paralel olarak tasarlanan üç tane hilal şeklindeAtatürkParkı meydana getirilecek. Böylece İstanbul'un, Manhattan'ın Central Park'ı, Londra'nın Green Park'ı gibi şehirle özdeşleşen parkı olacak. İçinde yer altı şehri, göl bölgesi, yamaç otelleri gibi ekstrem projeleri barındıran proje, enerjiyi deniz, rüzgâr ve güneşten sağlayarak, sürdürülebilirlik tasarımı da öngörüyor. Yeraltında inşa edilecek ulaşım sistemleri, ticaret merkezleri, sergi salonları, telekomünikasyon merkezleri, acil durum sağlık üniteleri bulunuyor. Projenin batı bölgesinde tepeler, göl ve göletler de bulunuyor.

ANADOLU'NUN ALTINDAN DENİZ YOLU Diğer "Çılgın Proje" iddiası göre ise Anadolu'nun ortasından deniz geçirecek Karadeniz-Akdeniz Deniz Yolu Tüneli.

Projenin, Samsun'dan Yumurtalık'a kadar 500 kilometre uzunluğunda bir denizyolu tüneli olduğu öne sürüldü. Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli'nin yaklaşık 1 yıldır çok gizli yürütülen proje çalışmaları için Ankara'da 33 mühendisten oluşan bir mühendisler grubu oluşturulduğu öne sürüldü. Karadeniz'i Anadolu'nun tam ortasından ve 1000 metre derinlikten geçecek tünelle Akdeniz'e doğrudan bağlayacak tünel, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı için bir prestij projesi olarak öngörüldüğü belirtiliyor. İddialara göre projenin ayrıntıları şöyle: Samsun'un 15 km. doğusundan başlayacak Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli, Anadolu'yu tam ortasından ve kuzey-güney ekseninde keserek, Kayseri'nin yaklaşık 50 km. doğusundan geçtikten sonra, Adana'nın Yumurtalık ilçesinde Akdeniz'e kavuşacak. Uzunluğu 500 km. olacak tünel, orta büyüklükte 2 geminin karşılıklı geçişine imkân tanıyacak şekilde, 80 metre olarak planlandı. Tünelin su yüzeyinden derinliği 22 metre, su yüzeyinden yüksekliği ise 18 metre olacak.

0 yorum:

9